...SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI SK KAMPUNG FIKRI SUNGAI TONG (SKK) 21500 SETIU TERENGGANU...~~~BERSATU..SETIA..BERJASA~~~
“Dalam hidup ini adakalanya kita perlu menangis, agar kita sedar hidup ini bukan hanya untuk bergembira & berketawa, adakalanya kita perlu ketawa agar kita tahu menghargai nilai setitis air mata, kalau kita tidak merasa kesulitan hari ini, kita tidak akan rasai kemanisan kemudian hari, tidak salah untuk sesekali kita perlu DERITA untuk mengenal erti BAHAGIA...sesekali kita perlu KECEWA untuk kita kenal erti KEJAYAAN...sesekali kita perlu MENANGIS untuk kita syukuri NIKMAT yang diberi...sesekali kita perlu TERHIRIS untuk kita kenal DIRI SENDIRI...."

Wednesday, 25 February 2015

TIPS MANGHABISKAN MASA CUTI DENGAN BERFAEDAH

1. Mengembara
Kumpul beberapa orang rakan yang rapat dan rancanglah satu trip untuk menjelajah mana-mana tempat yang menarik. Mengembara dapat membuka minda kita bukan sahaja terhadap tempat yang kita kunjungi, tetapi juga terhadap diri kita sendiri.

2. Bekerja
Carilah kerja, bukan untuk kumpul duit dan menjadi kaya, tetapi untuk merasai usaha yang harus diletakkan untuk mendapatkan duit tersebut. Ia lebih bermakna daripada “scratch and win” ataupun skim cepat kaya.

3. MembacaImage result for cara mengisi masa lapang
Kita tidak boleh bergantung kepada pemikiran minda kita sahaja jika ingin hidup di atas bumi ini yang kita kongsi dengan manusia-manusia yang lain. Kita harus membuka ruang untuk melihat cara pemikiran orang lain juga. Mungkin, cara pemikiran mereka lebih bernas daripada cara kita sebelum ini.

 4. Volunteer
Membantu orang lain itu sebenarnya membantu diri kita sendiri, kerana dengan membantu mereka, hati kita tenang dan gembira. Membantu orang lain merupakan salah satu terapi diri yang efektif.

5. Mencari ilmuImage result for cara mengisi masa lapang
Mencari emas tidak mudah. Emas tidak berselerak di atas tanah, emas itu ditanam dalam perut bumi. Untuk mencarinya, kita harus pilih kawasan yang sesuai – bukan semua tanah ada emas. Apabila kita jumpa kawasan yang sesuai, kita harus gali dan gali. Apabila kita jumpa emasnya, kita tidak boleh jual begitu sahaja. Ia harus lalui proses pembersihan sebelum kita dapat perolehi emas yang berharga.

# Sekadar perkongsian

No comments:

Post a Comment