...SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI SK KAMPUNG FIKRI SUNGAI TONG (SKK) 21500 SETIU TERENGGANU...~~~BERSATU..SETIA..BERJASA~~~
“Didekatkanlah syurga itu kepada orang-orang yang bertaqwa pada tempat yang tidak jauh dari mereka. Inilah yang dijanjikan kepadamu, iaitu kepada setiap hamba yang selalu kembali pada Allah lagi memelihara semua peraturan-peraturan-Nya. Orang yang takut kepada Tuhan Yang Maha Pemurah, sedang Dia tidak kelihatan olehnya dan dia datang dengan hati yang bertaubat. Masukilah syurga itu dengan aman, itulah hari kekekalan. Mereka di dalamnya memperoleh apa yang mereka kehendaki dan pada sisi Kami ada tambahannya.” (Al-Quran, Qaaf: 31-35)"

Saturday, 8 April 2017

PELANCARAN NILAM DAN KM1M SERENTAK

Tarikh : 4 - 6 April 2017
Tempat : Kantin SKKFST
Acara: – Ucaptama – Ucapan Perasmian – Gimik Perasmian – Read Together
Kem Membaca 1Malaysia (KM1M) merupakan salah satu program Kementerian Pelajaran Malaysia di bawah Program Gerakan Tabiat Membaca.
Program KM1M 2017 telah dilancarkan serentak pada 4 April 2017 yang lalu.
Antara objektif program ini, iaitu mengisi masa lapang murid, menggerakkan program / aktiviti galakan membaca, memupuk minat membaca secara berterusan dan menjadikan PSS sebagai tempat rujukan bahan bacaan serta memperkukuhkan kemahiran maklumat dalam kalangan murid.
justeru itu, untuk membina tabiat membaca dikalangan murid SKKFST, Majlis Pelancaran program KM1M ini telah disempurnakan oleh Guru Besar SKKFST, En.Zainuddin bin Dollah. Gimik pelancaran diadakan dengan acara menandatanganu 'pop-up book' oleh Tuan Guru Besar SKKFST dan seterusnya aktiviti bacaan selama 10 minit pagi itu sebagai simbolik permulaan pelaksanaan program KM1M bagi tahun 2017.
 Nyayian lagu Negaraku dan mari membaca.
 Ucapan Perasmian oleh Guru Besar.
 Gimik pelancaran diserikan dengan menandatangani pop-up book oleh Guru Besar SKKFST.
 "Read Together" bersama guru-guru selama 10 minit.
 Antara aktiviti yang telah dilakukan atau dipertandingkan sepanjang program adalah teka seilang kata, mencari barang tersembunyi, kolaj dan golden bell.

Tahniah diucapkan kepada pengurusan Pusat Sumber Sekolah (PSS) atas kesungguhan dalam menjayakan program ini.

No comments:

Post a Comment