...SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI SK KAMPUNG FIKRI SUNGAI TONG (SKK) 21500 SETIU TERENGGANU...~~~BERSATU..SETIA..BERJASA~~~
“Didekatkanlah syurga itu kepada orang-orang yang bertaqwa pada tempat yang tidak jauh dari mereka. Inilah yang dijanjikan kepadamu, iaitu kepada setiap hamba yang selalu kembali pada Allah lagi memelihara semua peraturan-peraturan-Nya. Orang yang takut kepada Tuhan Yang Maha Pemurah, sedang Dia tidak kelihatan olehnya dan dia datang dengan hati yang bertaubat. Masukilah syurga itu dengan aman, itulah hari kekekalan. Mereka di dalamnya memperoleh apa yang mereka kehendaki dan pada sisi Kami ada tambahannya.” (Al-Quran, Qaaf: 31-35)"

Saturday, 30 January 2016

GOTONG ROYONG BANTERAS AEDES BERSAMA KOMUNITI

Laporan Aktiviti Gotong Royong
Tarikh: 30 Januari 2016 ( Sabtu )
Masa: 8.00 – 11.00pg
Lokasi/Sasaran: Sekitar Kawasan Luar Pagar Sekolah
Kehadiran: Murid-murid, guru-guru, ibu bapa / penjaga dan AJK - AJK PIBK.
 
Objektif gotong-royong:
Memupuk semangat bekerjasama di antara murid-murid, guru-guru SKKFST bersama komuniti setempat.
Menceriakan kawasan sekolah dan menghapuskan tempat pembiakan nyamuk Aedes
Memupuk semangat cintakan alam dan kebersihan dalam diri murid-murid.

Pembahagian Zon:
Zon 1: Kawasan Longkang dan sekitarnya
Zon 2: Padang sekolah
Zon 3: Taman-taman di sekitar sekolah
Pada dasarnya program gotong royong ini dijalankan bertujuan untuk membersihkan kawasan yang berisiko untuk menjadi kawasan pembiakan nyamuk Aedes. Program ini diharapkan dapat mencapai matlamat untuk meningkatkan kebersihan kawasan sekitar terutamanya kawasan yang berdekatan dengan kawasan persekolahan daripada pembiakan nyamuk Aedes. Selain itu, program sebegini juga secara tidak langsung, dapat mengeratkan silaturrahim melalui penglibatan menyeluruh antara guru, murid, kakitangan sekolah dan komuniti Ladang Fikri.Jutaan terima kasih kepada semua yang telah memberikan komitmen padu dalam program tersebut.

No comments:

Post a Comment